Dag DOW ?!

Het Financieel Dagblad meldt vandaag (net als sommige andere media) dat Dow Chemical in Terneuzen vijf fabrieken verkoopt aan Bain Capital. Ogenschijnlijk een gewoon economisch bericht, maar in mijn ogen een mededeling die in Zeeuws-Vlaanderen tot zorgelijke ontwikkelingen kan leiden.
Even ter volledigheid het FD-bericht van verslaggever Henk Engelenburg:

“Dow Chemical, naar eigen zeggen de grootste industriële investeerder in Nederland, verkoopt vijf fabrieken in de vestiging Terneuzen aan de private-equityfirma Bain Capital. Dow spreekt van een versterking van zijn bedrijfsprofiel. In ‘Terneuzen’, de tweede Dow-vestiging van het bedrijf ter wereld met 2000 medewerkers, 23 fabrieken en onderzoeksfaciliteiten, zullen circa 300 medewerkers naar Bain Capital overgaan. De precieze details worden nog uitgewerkt.
De transactie is onderdeel van de wereldwijde verkoop van Dows bedrijfsdivisie Styron, producent van bulkplastics, aan Bain voor $1,63 mrd. De verkoop betekent een nieuwe stap van Dow in de transformatie van de productie van bulkchemicaliën en -bulkplastics naar fijnchemicaliën en geavanceerde materialen waarop hogere marges zijn te behalen.

Een woordvoerder in Terneuzen stelt dat de verkoop van enkele fabrieken deels wordt gecompenseerd door de start begin februari in Terneuzen van het Europese Business Process Services Centrum. Dit is een nieuw servicecentrum dat aan alle Dow-vestigingen in Europa ondersteunende diensten gaat verlenen zoals inkoop en toelevering. Het betekent volgens de woordvoerder behoud en uitbreiding van werkgelegenheid met 100 nieuwe banen in 2010.
De transformatie naar een meer klant- en marktgerichte producent van fijnchemicaliën en geavanceerde materialen is in 2007 ingezet met het plan een groot deel van de activiteiten in basischemie te verkopen aan een joint venture met Kuwait Investment Authority (KIA).

Eind 2007 zagen de Koeweiti’s tot verbijstering van Dow plotseling van die transactie af. Dow eiste daarop een schadevergoeding van $2,5 mrd. Volgens de woordvoerder zijn juristen nog steeds druk doende met die claim. Door de onverwachte beweging van de Koeweiti’s liep Dow $ 9 mrd aan verkoopopbrengsten mis. Met dat kapitaal had het concern de aankoop willen financieren van het Amerikaanse Rohm & Haas, een gerenommeerde producent van fijnchemicaliën.

Dow heeft die transactie ter waarde van $18,8 mrd, inclusief $3,5 mrd aan schulden, daarop uit eigen zak en met behulp van externe investeerders moeten betalen. Om de balans te ondersteunen, zijn eind vorig jaar de poederactiviteiten van Rohm & Haas verkocht aan AkzoNobel, dat volgens marktkenners een zacht prijsje heeft betaald. Ook de verkoop van Styron aan Bains heeft deze achtergrond, aldus de woordvoerder.

In Nederland heeft Dow, net als zijn concurrenten, een zwaar crisisjaar achter de rug met zeer lage bezettingsgraden van de installaties. In Terneuzen werden 200 banen geschrapt en wereldwijd 5000.
De woordvoerder in Terneuzen stelt dat de kraakinstallaties intussen nagenoeg op 100% draaien. Dat is te danken aan een opleving van de klantenvraag, ‘al is niet goed te schatten hoe structureel die opleving is’.
Terneuzen profiteert ook van technische problemen die enkele concurrenten hebben met de krakers, stelt de woordvoerder. Hij noemt onder meer Basf in Antwerpen.”

In de laatste alinea probeert de Dowwoordvoerder het feitelijk voor de vestiging Terneuzen negatieve bericht een positieve draai te geven. Ik vraag me echter in gewisse af wanneer dit proces van omschakelen, afstoten en verkopen een eind zal vinden. Dow Terneuzen is opgezet in de jaren ’60 als een grootschalige bulkproductielocatie en het lijkt er op dat met dit soort ontwikkelingen de concurrentiepositie van de site wel eens onder zware druk kan komen te staan. Simpelweg omdat voor een private equity groep als Bain winsten belangrijker zijn dan wat dan ook. Kan er ergens op de wereld goedkoper geproduceerd worden, dan wordt er verkast. Is een plant minder rendabel, dan wordt er verkocht. Dow speelt nog steeds -als grote werkgever – een leidende rol in de campagne UwNieuweToekomst, maar ik begin me steeds harder af te vragen of Dow voor zichzelf nog een NieuweToekomst in Zeeuws-Vlaanderen ziet.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

4 reacties op Dag DOW ?!

  1. Stan de Bakker schreef:

    Al eens eerder op onze site gemeld: Als het zo doorgaat met al die milieuregeltjes van Natura 2000, Vogelhabitatrichtlijnen en ga nog maar even door, komt er natuurlijk eens een tijd dat bepaalde bedrijven zoals Dow kopschuw worden om hier te blijven en als dan de situatie ook nog wat tegenzit, moet er niet veel gebeuren en ze vertrekken. Dow is en was altijd een onderneming die redelijk meeging wat milieuregelgeving betrof. Je zult nog maar af moeten wachten wat die andere club er van bakt. En bedenk: We wonen in en land met ca 17 miljoen inwoners, en hebben een hoge levensstandaard. Deze is te danken aan hard werken en een goede economie. Bij die economie hoort bedrijvigheid en ja , dan zullen er compromissen gesloten moeten worden als het gaat om milieu. Doen we dat niet, dan zullen we vandaag of morgen ons brood weer bij de boer moeten gaan verdienen maar of dat zo’n goede werkgever zal zijn? Vraag dit maar eens aan iemand van 90 jaar….

  2. gremberghe schreef:

    Dit artikel gaat niet over belemmerende milieuregels. Dit gaat over verkoop. Dow verkoopt Dow aan een beleggersgroep. En wel in stukjes. Dat is riskant.

  3. Stan de Bakker schreef:

    Ik heb er gewerkt, en wel zo lang dat ik weet hoe Amerikanen tegen deze regeltjes aankijken. En daar waren ze dikwijls “not amused” over. Het zullen combinaties van factoren zijn, maar meespelen doet het!

  4. Flip Feij schreef:

    Dat geschuif met geld en belangen leidt meestal niet tot meer werkgelegenheid.

Reacties zijn gesloten.